COVID-19 Koronavirüsü Etkileri ve Hatırlattıkları

COVID-19 Koronavirüsü Nedir?

Yeni tip virüsten kaynaklı meydana gelmiş coronavirüsü (2019-nCoV) özellikle solunum yolu hastalıklarına sebebiyet veren bulaşıcı bir hastalıktır.

Koronavirüsü Nasıl Bulaşır?

Koronavirüs hastalığı COVID-19 hastalığa yakalanmış insanlarla temas yoluyla bulaşmaktadır. Hasta kişiler ile öksürdükleri, hapşurdukları esnada temas etmeniz durumunda sizde potansiyel hasta rolüne bürünmüş olursunuz. Bunların yanı sıra hasta kişilerin kullandıkları eşyaları kullanmak ve bulundukları ortam ile temasınızın akabinde dezenfekte olmadan ellerinizi burnunuza, yüzünüze ve gözlerinize dokundurmanız da hastalığın bulaşma şekillerindendir.

Koronavirüs’ün Belirtileri Nelerdir?

COVID-19 Koronavirüs hastalığı olan hastaların yoğun bir şekilde nefes darlığı, solunum problemleri yaşadıkları bilinmektedir. Bunların yanı sıra kuru öksürük, yüksek ateş gibi semptomları da bulunmaktadır.

Koronavirüsü

Yeni Koronavirüs Hastalığı COVID-19’dan Nasıl Korunulur?

• Mümkün oldukça evden dışarı çıkmamalısınız.
• Yurtdışı seyahatlarinizi iptal etmeli veyahut ertelemelisiniz.
• Nezle, grip belirtileri gösteren kişilerden uzak durmalısınız.
• Ellerinizi sürekli olarak yıkamalısınız. Her yıkama en az 20sn sabun ve suyla yapılmalıdır.
• Sabun ve suyun bulunmadığı yerlerde eller alkol bazlı dezenfektanlar veyahut kolonya ile dezenfekte edilmelidir.
• Yıkanmamış ellerle burun, göz ve ağız gibi yüz çevrenizle temas etmemelisiniz.
• Öksürük ve hapşuruklarınızı varsa tek kullanımlık selpak (Bir kere kullandıktan sonra çöpe atın.) yoksa kol dirsek içi ile kapatın.
• Sık dokunulan yerleri ve sık kullandığınız materyalleri dezenfekte ediniz.

KORONAVİRÜS COVID-19 KORUNMAK İÇİN 14 KURAL

Koronavirüs’ün Hatırlattığı Unuttuğumuz Değerler

Evde kal Türkiye’ dediğimiz şu günlerde hatırlarım biraz tazelendi; sürekli olarak gelişi güzel yaşıyoruz bu hayatta. Hepimizin yoğunlukları başından aşkın dertleri var. Kime sorsan herkes haklı, herkes güçlü. Meğer ne haklıymışız ne de güçlü. Bakın bir tane virüs neredeyse 20 gündür bizleri evlere tıktı. Burnumuzu dışarı çıkaramaz olduk. Peki anladık mı? Hayatımızda neler eksikmiş ve biz ne aciz insanoğluymuşuz. Meğer Kadıköy sahilinde bir banka oturup denizi seyretmek ne denli kıymetliymiş. Oysa ne değersizdi hepimiz sokakları avare dolaşırken. Tıka basa dolu metrobüslerle bir yerden bir yere gitmek bile mutluluk sebebiymiş değil mi?

Sahi sevdiklerine sarılmak bu dünyadaki en pahalı şeymiş gördünüz mü? Bu vakit sevdiğine sarılmak için nelerden vazgeçebilirdiniz hayal edin. Sevgilerimiz ne kadar sınırlıymış, evlere girince çizilen çerçeveler içerisinde nasılda sınırsız sevilebiliyormuş.

“Vakit varken tomurcukları topla. Zaman hala uçup gidiyor ve bugün gülümseyen bu çiçek yarın ölüyor olabilir.”

Sahi sevdiklerine sarılmak bu dünyadaki en pahalı şeymiş gördünüz mü? Bu vakit sevdiğine sarılmak için nelerden vazgeçebilirdiniz hayal edin. Sevgilerimiz ne kadar sınırlıymış, evlere girince çizilen çerçeveler içerisinde nasılda sınırsız sevilebiliyormuş.

Hayatın bir saniye içerisinde nereden nereye gelebileceğini görüyoruz. Aldığımız nefesin verebileceğimizin garantisinin olmadığını daha net. Bundan sonra ne yapacağız. Ya hiç göremezsek sevdiklerimizi, aşık olduğumuz denizi ve özlemiyle tutuştuğumuz özgürlüğümüzü o zaman ne olacak. Yaptığımız yanlışlar, kırdığımız kalpler, kirlettiğimiz sokaklar ve gururla duvarlar ördüğümüz özgürlüğümüz onları düzeltebilecek miyiz?

Ellerini öpmediğimiz büyüklerimiz, gözlerine bakamadığımız aşklarımız ve avare avare dolaşamadığımız sokaklar geri gelecek mi? Ne büyük nimetmiş meğer hayatta önemsiz olarak nitelendirip görmezden geldiğimiz, kıymetini göremediğimiz onca şey. Koronavirüsü sayesinde bir çok şeyi artık daha net görebiliyorum. Kaybedecek hiç vaktim yok, yaptığım her şeyi sınırsız sevgiyle daima şükrederek yapmalıyım. Bir gün bir hastalık peydah olur, bir gün ölüm gelir hadi bana gelsin ya ateş sevdiklerime değerse en çok kim yanar?

Dünyayı yok etmeyelim, sevgiyi harcamayalım, insan olalım.

Hayat sevgiye sığar, sevgi dünyayı kapsar ve ömür kıymetiyle yön bulur.

 

CANLI COVID-19 KORONAVİRÜS HARİTASI