Dünyanın Sonu Gibi Son 24 Saat: Göktaşı, Deprem, Çernobil ve COVID-19

Son yüzyılın felaketleri bir araya toplanmış dünyanın üzerinde halay çekiyormuşcasına bir eğlence tertip edilmiş son 24 saat geçirdik. Koronavirüs, göktaşları, depremler ve Çernobil son 24 saatimizin baş rol oyuncuları. Son 24 saat içinde neler yaşandı?

Olağandışı yaşadığımız şu günlerden geçerken dikkat buyurun; 2020 yılının ilk çeyreği bu kadar ürkütücüyken tamamıyla yok olacağı hissiyatı insanları çıkmaza sürüklüyor. 2020 yılının ilk gününden itibaren her sabah farklı bir felaketle uyanmaya devam ediyoruz. Koronavirüs sebebiyle evlerimizden çıkamaz olmuşken ardı arkası kesilmeyen depremler sokaklara mı çıksak düşüncesini de beraberinde getirirken insanlar içinden çıkılmaz bir döngü içerisine sıkışmış haldeler.

Son 24 saat içerisinde ne denli eğlenceler bizlere eşlik etmiş gelin onları inceleyelim. Birazdan anlatacaklarım dünyanın sonu konulu filmlerinin lezzetini aratmayacak cinsten felaketlerdir, dikkat ediniz. Yalnızca bu yaşananlar bir film sahnesi ya da bir hayal gücü ürünü değil düpedüz gerçekler. Üstüne üstlük bu olaylar silsilesi tamı tamına 24 saat içerisinde gerçekleşti. Bakalım dünya üzerinde son 24 saatte neler yaşanmış.

Image

Dünya üzerinde yaşanan son 24 saatteki olaylar

Göktaşı

Komutan Logar bir cisim yaklaşıyor efendim.

Bilim camiası son zamanlarda dünya üzerine doğru yaklaşmakta olan bir göktaşından bahsediyorlar. NASA tarafından yapılan açıklamalarda 1998OR2 adı ile adlandırılan asteroidin 29 Nisan'da dünyaya çok yakından geçeceğini ve hatta bu göktaşının dünyaya çarpma riskinin yüksek olduğu belirtilmiştir ancak NASA dün yaptığı açıklama ile iki tane daha göktaşının dünyaya yaklaşmakta olduğunu duyurdu.

Image
 

2020 GH2 ve 2020 FX3 olarak adlandırılan bu göktaşları, 15 Nisan'da dünyamızın çok yakınında geçecek. Asteroidlerin bir tanesi 29 metre genişliğe sahipken bir diğerinin 89 metre genişliğe sahip olduğu ve özellikle 89 metre genişliğindeki göktaşının dünyaya çarpması durumunda orta büyüklükte bir yerleşim yerini yerle bir edebileceği söyleniyor.


 

Deprem

Fay hatlarının yoğunluklu olduğubir bölgede bulunan ülkemizin gerçeği, deprem. Geçmişte binlerce insanımızı hayattan alan depremler son zamanlarda gayet kararlı bir şekilde önümüze gelmekteler. Bu gece 03.00 sularında İstanbul'da 17 Ağustos 1999 depreminin uğultusuyla gelen bir deprem yaşandı. İstanbul'un Karadeniz'e olan kıyısı Ormanlı açıklarında meydana gelen 4.1 şiddetinde bir deprem meydana geldi.

Bilim insanlarının beklediği büyük İstanbul depreminin yapılan açıklamalarında depremin, 7 şiddetinden yüksek şiddetlerde olacağının psikolojik etkisi insanlarımız üzerinde sürerken bu tür depremlerin yaşanması, durumu oldukça ürkütücü hale getiriyor.

Image

Çernobil

İşte geliyor beklenmekte olan o muhteşem son mi demeliyim bilemedim ancak dünyamız yeni bir nükleer facia ile burun buruna. Adresimiz Ukrayna. Tüm dünyanın bildiği üzere yıllar önce Ukrayna'nın Pripyat şehrinde meydana geldi. Çernobil Nükleer Santrali'nde yaşanan bir facia tarihe geçti. Bugün Çernobil bir nükleer facianın yeniden eşiğinde.

Ukrayna 10 gündür Çernobil Nükleer Santrali çevresindeki yangınlarla uğraşıyor. Yangınlar 4 Nisan tarihinden bu yana bölgeyi etkisi altına aldı ve henüz kontrol sağlanılamadı. Yangınlar santrale doğru devam ediyorlar. Yangınlar kontrol altına alınamazsa neredeyse tüm santral alevler arasında kalabilir.

 

Çernobil Nükleer Santrali Yangın

 

COVID-19 Koronavirüs Salgını

Çin'den Wuhan şehrinden çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını bu güne kadar neredeyse 2 milyon insanın enfekte olmasına neden olmuştur. COVID-19 yaklaşık 120 bin insanın hayatını elinden almıştır. Virüsün neden olduğu sonuç gün geçtikçe daha da ağırlaşırken, salgının nasıl ve ne zaman kontrol altına alınabileceği konusu tamamıyla bir soru işaretidir.

Image
 

Salgın, yaklaşık olarak bir aydır ülkemizi de etkisi altına almıştır. Sağlık Bakanlığı'ndan dün açıklanan veriler, 4.093 yeni vaka ile birlikte toplam 61.049 vatandaşımızın hasta olmasını sağlarken 1.296 vatandaşımızında hayatına mal olmuştur.