Elon Musk'ın kurucusu olduğu SpaceX Bugün Uzaya İnsan Gönderecek

Tarihte Bir İlk, Özel Bir Şirket Olan SpaceX Uzaya İnsan Gönderecek

Elon Musk'ın kurucusu ve CEO'su olduğu SpaceX uzaya astronot göndermek için yıllardır çalışmalarını sürdürüyorlardı. 27 Mayıs 2020 tarihi için başlatılan geri sayımın sonunda beklenen an geldi. Astronotların içinde bulunduğu Crew Dragon uzay aracı ve onu taşıyacak olan roket, Falcon 9.

Image

SpaceX Nedir?

SpaceX, Elon Musk'ın kurucusu ve CEO'su olduğu Falcon 9, Falcon Heavy roketleri ile uzay araçlarına güdümlü kalkış hizmetleri sağlayan bir şirket. Elon Musk, SpaceX'i 2002 yılında uzay ulaşım maliyetlerini düşürerek Mars gezegenide koloni kurma amacıyla kurduğu şirkettir.

SpaceX tekrar kullanımlarını sağlamak amacıyla roket parçalarını itici güçler yardımıyla Dünya'ya geri getirilmesini sağlayan ilk özel şirket olma ünvanını taşıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)'na düzenli olarak kargo uçuşları yapan şirket, astronot taşımayı da hedefliyor. Starship adını verdiği daha büyük ve insan taşıyabilen uzay araçları geliştirmeyi hedefliyor. Mars'a koloni kurma amacını da böylelikle hızlandırmış olmayı hedefliyor.

Elon Musk Kimdir?

Image

Güney Afrika Cümhuriyeti'nde dünyaya gelen Elon Musk, hem Kanada hem de ABD vatandaşıdır. Tesla ile PayPal'ın kurucu ortaklarından ve SpaceX şirketinin kurucusudur. CEO ve baş tasarımcı olarak SpaceX'te, başkan, CEO ve ürün tasarımcısı olarak da Tesla'da görevler almaktadır.

SpaceX'in 27 Mayıs 2020 Tarihindeki Fırlatması Ertelendi

Fırlatmaya 17 dakika kala hava mualefeti nedeniyle mantıksal bir karar almaları gerektiğini belirten yetkililer fırlatmayı, 30 Mayıs 2020 Türkiye saatiyle 22.22'ye ertelediklerini duyurdular.