Mac Türkçe Klavye Sorunu Nasıl Çözülür?

Mac bilgisayarı ilk aldığımızda birçoğumuzun yaptığı açılışta klavye seçeneğini seçerken yanlış klavye seçeneğini seçme durumundan kaynaklanan farklı karakter veya harf yazma sorunu. Bu yazımda bu sorunu nasıl düzeltebileceğinizi anlatıyor olacagım. Aynı zamanda Q klavye ayarının nasıl yapıldığını da anlatmış olacağım.

Klavyemizi doğru ayarlayamazsak hem türkçe karakterleri kullanamayız, hem de bazı kısayolları kullanmakta sıkıntı yaşayabiliriz.

Aşağıdaki adımları izleyerek olması gereken Türkçe Q klavyeyi kolayca seçebilir ve kullanabiliriz.

Mac’imizde Türkçe klavye ayarı için “System Preferences” yani Sistem Tercihleri altındaki “Language & Text” (Dil ve Bölge) ikonuna tıklayıp dil ayarlarını yapacağımız pencereyi açıyoruz. Bu pencere içinden “Input Sources” (Giriş Kaynakları) sekmesine tıklıyoruz ve Mac’imizde kullanabileceğimiz farklı dillerdeki klavyeler karşımıza geliyor.

Açılan pencerede sol taraftaki liste içerisinde Türkçe klavye seçeneklerini görebilmek için aşağı kısımdaki arama kutusuna “Turkish” yazıyoruz ve yukarıda çıkan seçenekler arasından “Turkish – QWERTY PC”yi seçmemiz gerekmektedir. Bu kısımda birden fazla “Turkish” klavye türü bulunmaktadır. Sıklıkla Alışmış olduğumuz klavye düzeni için sadece “Turkish – QWERTY PC” seçmeniz gerekmektedir.

Turkish – QWERTY PC ile Turkish – QWERTY arasında ne fark var?

Diye düşünüyor iseniz kısaca söyle bahsedeyim; “Turkish – QWERTY” klavyesi ile ingilizce klavye düzeni aynıdır. Arasındaki tek fark, Türkçe karakterlerin “option” tuşu ve ilgili karaktere (ı,o,u,c,s vb..) basıldığında ekrana çıkmasıdır. Yani “Turkish – QWERTY” klavye düzeninde “ş” karakterini yazabilmek için “option + s” kısayolunu kullanmamız gerekir. “ı” karakteri için “i”, “ç” karakteri için “c” gibi.

Hangi klavyeyi kullandığımızı görebilmek ve klavyeler arasında geçiş yapabilmek için aynı ekrandaki “Show input menu in menu bar” yani giriş menüsünü menü çubuğunda göster kutucuğunu işaretlememiz gerekiyor. Bu işlemden sonra artık menü çubuğunda kullandığımız klavyemizin ikonunu görebilir (ülke bayrak ikonu gelmekte), üzerine tıklayarak istediğimiz klavye düzenini seçebiliriz. Aynı zamanda ekran klavyesini de buradan açabilirsiniz. Tek yapmanız gereken saatin yanında bulunan bayrak ikonun tıklamak açılan menüden ekran klavyesini seçmeniz gerekiyor.