WordPress Nedir?

Kısaca tanımlamak gerekirse wordpress, hiç kod parçacığı yazmadan, tıklamalar ile eklentiler kurarak web site kurmanıza, dijital ortamda yayınlamanıza ve yönetmenize olanak sağlayan içerik yönetim sistemidir.

Ancak wordpress nedir sorusunun tam karşılığı bu kısa açıklama ile anlatmak mümkün değildir!

Eğer wordpress nedir, wordpress ne işe yarar, wordpress ile neler yapılır, wordpress ne amaç ile kullanılır sorularına yanıt arıyorsanız yazının devamını okumalısınız.

WordPress.com Nedir? WordPress.org Nedir?

Yaygın olarak wordpress, dijital platformlarda veya topluluklar içerisinde sadece tek isim olarak wordpress geçse de aslında kendi içinde wordpress.com, wordpress.org
olmak üzere iki sisteme ayrılır ve sislemler arasında büyük farklar bulunmaktadır.

Bu yazının devamında wordpress ismini kullandığım noktalar wordpress.org sistemine yöneliktir. Yani bu yazıda wordpress nedir sorusunun cevabını wordpress.org'u göz önüne alarak anlatacağım.

WordPress Nedir? WordPress Ne İşe Yarar?

Temelinde web sitesi algoritması şöyle işler; öncelikli olarak bir domain (alan adı) ve hosting (sitenizin barınacağı yer) veyahut sunucu alınır. Bu işlemler e-ticaret siteleri, blog siteleri, forum siteleri, ilan siteleri, kurumsal siteler vesayire gibi tüm siteler için aynıdır.

Akabinde almış olduğunuz domain ve hostinginize siteniz kurulmaya başlanır. Bu noktadan sonraki işlemler değişiklik göstermektedir. Çünkü sitenizi inşa etmek için bir çok seçenek mevcuttur. Şayet siz özel yazılım web siteleri ve özel tasarım web siteleri isterseniz ayrı kişileri, kurumları veya sistemleri tercih etmeli, wordpress için farklı kişi ve kurumları tercih etmelisiniz.

Tam olarak bir kodlama dili bilgisine sahip değilseniz sıfırdan bir işlevsel ve tasarımsal web sitesi yapmanız imkansızdır. Tamda bu noktada wordpress devreye girmektedir. Kodlama veyahut çok çok üst düzey bir teknik bilgi birikimi gerektirmeden basit seviyede bir site kurabilir ve yönetebilirsiniz. Bu sebepten wordpress günlük hayatta fazlasıyla kullanılmaktadır.

Wordpress temalarını kodlayan yazılımcılar sitenizin tasarımlarının maksimum profesyonel seviyede olmasa dahi bsasit çerçevelerde mouse tıklamaları ile halletmenize olanak sağlamışlardır. Gerisi tamamıyla sizin ilgi ve içeriklerinize kalmıştır.

WordPress Tema Nedir? WordPress Tema Ne İşe Yarar?

Kısaca wordpress temaları hali hazırda kodlanmış tasarımlardır. Domain, hosting adımlarının ardından wordpress sistemini kurmanız gerekmektedir akabinde bir tema seçip kurmanız gerekmektedir. Bu adımları yaparken profesyonel olarak kod bilgisine sahip olmanız gerekmez, tıklamanız yeterlidir. Birbirinden farklı fazlasıyla tema seçeneğine sahip olacak, sektörünüze veyahut isteğinize uygun temaları seçebileceksiniz ve yönetebileceksiniz.

Tasarımları kodlayan yazılımcılar, temaları kodlarken temaların yönetim panellerini de kodlarlar ve tema ayarlarınıda buradan değiştirebilmenize olanak sağlarlar.

Bu WordPress özelliği sayesinde bir powerpoint ya da word kullanırmış gibi kullanım sağlayabilirsiniz.